Een favoriet Nederlands tijdverdrijf en een zomertraditie voor velen, is de barbecue. Het heeft bovendien een lange en verrassend geschiedenis. Het begon toen een menselijke voorouder genaamd Homo Erectus, begon met het koken van vlees met vuur ongeveer 1,8 miljoen jaar geleden, volgens Planet Barbecue (Workman Publishing, 2010). Maar barbecues zoals we die nu kennen, vlees gekookt over een grill met kruiden en saus is  waarschijnlijk afkomstig van het Caribisch gebied.

Caraïbische oorsprong

Het woord barbecue komt volgens sommigen voort uit de taal van een Caribische Indiase stam genaamd de Taino. Hun woord voor het grillen op een verhoogd houten rooster is barbacoa. Het woord verscheen voor het eerst in de afdruk in het verslag van een Spaanse ontdekkingsreiziger van West-Indië in 1526. 

Volgens anderen zijn het weer de Arawakan-indianen die op Puerto Rico en Cuba leefden die het woord barabcbicu bezigden. Dit betekent heilig vuurbed, een ander woord dat ze gebruikten was barabucoa dat verwijst naar een stookplaats met 4 poten waarop vlees wordt gezet.

Een derde verhaal verwijst naar een Franse oorsprong. Het woord boucanier, dat piraat betekent,werd door de Taino-indianen overgenomen en verbasterd tot boucan. Ze gebruikten dit om er geroosterd vlees mee aan te duiden.

Europese oorsprong

Er zijn echter ook mensen die van mening zijn dat er in Europa al lang geleden dieren werden geroosterd aan een spit en deze manier van vleesbereiding is volgens hen de oorsprong van de barbecue. De meningen zijn verdeeld maar de manier waarop we in Nederland een barbecue organiseren lijkt echter verdacht veel op de Amerikaanse.

Sinds de 16e eeuw heeft de populariteit van barbecues zich verspreid als een wildvuur in Amerika. De geschiedenis van de barbecueuit de koloniale tijden, en het is sindsdien een deel van de Amerikaanse cultuur geworden. In feite noemt één ​​van de eerste wetten die in de kolonie van Virginia tijdens de jaren 1650 dat de ontlading van geweren op een barbecue is toegestaan.

Populariteit barbecue

Na de Amerikaanse burgeroorlog werd de hoeksteen van het Capitol gelegd en werd de eerste brug over de rivier de Missouri gebouwd; deze gebeurtenissen werden herdacht met barbecues. George Washington was een grote fan van de barbecue. Bij hem duurde een barbecue feest soms wel 3 dagen.

Sindsdien hebben beroemde uitvinders hun stempel op de Amerikaanse barbecue gezet. Zo werd  de eerste commerciële houtskoolbriket fabriek  ontworpen door Thomas Edison en gebouwd door Henry Ford in 1921.

Toen Georg Weber in 1952 de ronde kogelbarbecue uitvond nam de populariteit van de barbecue echter wereldwijd toe. Hij maakte een barbecue van een voormalige scheepsboei door het doodleuk door midden te zagen. Het bovenste gedeelte kreeg een hangreep en sindsdien heeft iedereen de mogelijkheid om een barbecue aan huis te hebben.